Jouw bron voor (onderwijs)ontwikkeling en leren.

Kunnen jonge denkers leren met Design Thinking? Ik denk van wel!

Design Thinking is een methode die wordt gebruikt om innovatief onderwijs te ontwerpen en complexe vraagstukken op te lossen. Vaak wordt het ingezet om de vaardigheden van leraren in alle onderwijssectoren te versterken. Ook studenten werken ermee. Maar zouden onze jonge denkers (basisschoolleerlingen) hier ook mee kunnen werken?

Dat was precies mijn gedachte toen ik nadacht over hoe we ons digitale portfolio op school kunnen verbeteren. Waarom? Omdat Design Thinking ervan uitgaat dat de ervaring van de gebruiker centraal staat bij het oplossen van een probleem.

Ons portfolio wordt gebruikt door leerlingen: zij plaatsen er werk in om hun ontwikkeling te laten zien. Dat bracht mij op het idee om juist de leerlingen te betrekken als ontwerpers in het Design Thinking-proces. Ik ben ervan overtuigd dat zij, onder begeleiding, prima met deze methode kunnen werken om tot innovatieve oplossingen te komen – oplossingen waar wij volwassenen misschien nog niet eerder aan gedacht hebben.

Nieuwsgierige Noa en de Nieuwsgierige Denkers

Binnenkort start ik dus met een groepje leerlingen om via Design Thinking een vraagstuk op te lossen. Ik wil dit spelenderwijs en betekenisvol aanpakken. Betekenisvol, omdat het over iets gaat dat direct invloed heeft op hun leerproces: het portfolio. En spelenderwijs, door er een spelelement aan toe te voegen. De precieze invulling van het spel werk ik nog uit, maar mijn doel is om een spel te ontwerpen die we vaker kunnen gebruiken.

Om het proces extra tot leven te brengen, introduceer ik een personage: Nieuwsgierige Noa. Noa heeft hulp nodig van andere nieuwsgierige denkers. Kunnen de leerlingen Noa helpen? Samen vormen ze de Nieuwsgierige Denkers!

Denk als een Nieuwsgierige Denker

Het heeft geen zin om zomaar te beginnen zonder uit te leggen waarom we iets doen. Daarom krijgen de Nieuwsgierige Denkers eerst een introductie: Wat is Design Thinking? De leerlingen zijn de ontwerpers: zij zijn aan zet.

Om als een echte Nieuwsgierige Denker te denken, zijn een aantal grondhoudingen belangrijk:

Werk samen
Leef je in
Denk flexibel
Experimenteer erop los
Verbeeld het je
Werk integraal

Deze houdingen zijn misschien niet allemaal direct duidelijk. Daarom wil ik gebruik maken van pictogrammen om ze visueel te ondersteunen. Wat betekent flexibel denken? Wat is integraal werken?

Werk als een Nieuwsgierige Denker

Design Thinking is niet alleen een manier van denken, maar ook een werkwijze met duidelijke stappen. We werken met vier fasen, die ik vertaal naar kindvriendelijke termen:

🔍 Speuren – Wat is het probleem?
📝 Omschrijven – Omschrijf het probleem precies!
💡 Bedenken – Welke ideeën hebben we?
🛠️ Maken – Probeer het idee uit!

De Nieuwsgierige Denkers doorlopen deze fasen stap voor stap, maar kunnen ook teruggaan als blijkt dat er informatie mist. Dat is geen probleem, maar juist een belangrijk kenmerk van Design Thinking!

Doe je mee?

In elke fase horen passende werkvormen. In de eerste fase speuren de Nieuwsgierige Denkers naar het probleem. Maar hoe doe je dat op een motiverende en effectieve manier? Heb jij ideeën voor een passende werkvorm? Laat het me weten in een reactie! Binnenkort deel ik welke werkvormen ik met de Nieuwsgierige Denkers ga gebruiken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *