Jouw bron voor (onderwijs)ontwikkeling en leren.

Mix it, drop it, own it! Versterk je skills door het maken van dancemuziek.

Wauw, wat gaaf! Dat was mijn eerste reactie toen ik over dit onderzoek las. Ik werk jaren in het basisonderwijs en dit onderzoek laat voor mij zien hoe belangrijk een rijke leeromgeving is. Een leeromgeving die aansluit bij de maatschappij van nu én van de toekomst. Wat inspirerend om buiten de vaste kaders te denken bij het helpen van kinderen complexe vaardigheden (skills) te ontwikkelen (Fanchamps et al., 2024).1

Kinderen leren complexe vaardigheden door dancemuziek maken
Ik vind het belangrijk dat kinderen (en volwassenen) zich op allerlei gebieden ontwikkelen. Dus niet alleen in rekenen, lezen en taal, maar ook op sociaal, nieuwsgierig, creatief en digitaal vlak. Hoe gaaf is het dat uit een Nederlands onderzoek blijkt dat basisschoolkinderen door het zelf maken van elektronische dancemuziek (EDM) hun creatieve en technische vaardigheden kunnen verbeteren? Dit onderzoek van Nardie Fanchamps (Open Universiteit) en andere onderzoekers laat zien dat het componeren van EDM ook hun computational thinking (CT) stimuleert (Fanchamps et al., 2024).

Wat is computational thinking?
CT betekent dat je moeilijke problemen opnieuw bekijkt en oplost met behulp van denkstappen en strategieën. Daarbij kunnen computers helpen. In het onderwijs is CT een belangrijk onderdeel van digitale geletterdheid.

Het onderzoek
21 leerlingen uit groep 8 werkten samen in duo’s om hun eigen EDM-track te maken. Ze kregen eerst uitleg over muzieksoftware en mochten daarna zelf ontwerpen en experimenteren. Door zelf aan de slag te gaan, moesten ze zelf denken hoe ze problemen konden oplossen en tegelijkertijd hun creatief denken verder ontwikkelen. Dit proces verbeterde hun CT-vaardigheden én hun creativiteit. De onderzoekers ontdekten ook verschillen tussen jongens en meisjes, bijvoorbeeld in hoe ze samenwerkten en hoeveel zelfvertrouwen ze hadden.

Een screenshot van de muzieksoftware app FL Studio Mobile©.

Belangrijke resultaten

  • CT en EDM: Door het maken van EDM leerden kinderen complexe problemen oplossen en stap-voor-stap denken. Ze gebruikten hiervoor de app FL Studio Mobile©.
  • Creativiteit en CT zijn verbonden: Het maken van muziek vroeg om visualiseren, analyseren en experimenteren. Dit versterkte zowel CT als creatief denken.
  • Verschillen tussen jongens en meisjes: Meisjes scoorden hoger op creatieve uitingen, terwijl jongens meer zelfvertrouwen hadden bij de technische onderdelen.

Wat betekent dit voor scholen?
Het onderzoek laat zien dat creatieve en technologiegerichte leeromgevingen een waardevolle toevoeging zijn aan het onderwijs. Scholen kunnen hiermee creativiteit en digitale vaardigheden bij kinderen stimuleren.

Maar…let op!
Een belangrijk punt om te onthouden: dit onderzoek was gebaseerd op een kleine groep van 21 leerlingen, dus de resultaten kunnen niet zomaar op alle leerlingen worden toegepast. Dit heet generaliseren. Er is meer onderzoek nodig om zeker te weten hoe groot de impact van EDM-compositie op CT en creativiteit daadwerkelijk is.

Hoe denk jij dat muziek of andere creatieve activiteiten jouw eigen probleemoplossend vermogen kunnen verbeteren? Drop die track! Oh, ik bedoel natuurlijk…drop je reactie!

Meer lezen? Het onderzoeksartikel is gratis te lezen!

  1. Fanchamps, N., Van Gool, E., Folkertsma, A., & De Meyst, K. (2024). The influence of music producing and creativity on computational thinking in primary school children. Education Sciences, 14(12), 1380. https://doi.org/10.3390/educsci14121380 ↩︎

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *