Jouw bron voor (onderwijs)ontwikkeling en leren.

Van probleem naar oplossing via Design Thinking.

In het onderwijs sta je dagelijks voor uitdagingen. Sommige zijn klein en eenvoudig op te lossen, terwijl andere complexer zijn en om een bredere aanpak vragen. Denk aan een schoolplein vol rondslingerende pakjes drinken, leerlingen die geen plezier in lezen lijken te hebben, of ouders die het rapport van hun kind niet begrijpen.

Onze eerste neiging is vaak om deze problemen zo snel mogelijk op te lossen. Maar is dat altijd de beste aanpak? Stel dat je direct naar een oplossing zoekt en later beseft dat het probleem eigenlijk helemaal geen probleem was. Zonde, toch?

Wat als je eerst de vraag stelt waarom het probleem zich voordoet, vóórdat je een oplossing bedenkt?

Design Thinking: Overgewaaid vanuit het bedrijfsleven

Er is een aanpak die je helpt om precies dát te doen: Design Thinking. Oorspronkelijk populair in de bedrijfswereld voor productontwikkeling, wint deze methode de laatste jaren steeds meer terrein in het onderwijs. Zo wordt het bijvoorbeeld ingezet bij het ontwerpen van innoverend onderwijs voor complexe vraagstukken.

Design Thinking wordt steeds vaker toegepast in het onderwijs, omdat het de nadruk legt op het stellen van de juiste vragen voordat je op zoek gaat naar een oplossing. Dit leidt niet alleen tot beter doordachte en duurzamere oplossingen, maar versterkt ook vaardigheden zoals kritisch denken, samenwerken en probleemoplossend vermogen.

Je kunt Design Thinking zien als een werkwijze, een denkwijze én een verzameling praktische tools. In dit blog richt ik mij op de werkwijze en de eerste fase – de ontdekkingsfase – en sluit ik af met een praktijkvoorbeeld.

Nieuwsgierig geworden? Lees de rest van mijn blog via de website van Tip Onderwijs. Voor hen mocht ik een blog schrijven! Lees hem hier: Van probleem naar oplossing via Design Thinking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *